On ollut hassua huomata miten moni ajattelee, että Facebook-tykkääjät löytävät tiensä Facebook-sivulle koska ”tää meidän juttu on niin huikean hieno”. Toisin sanoen moni ajattelee, että Facebook-käyttäjät aktiivisesti hakevat yritysten Facebook-sivuja, ja klikkaavat tykkää-nappia koska tykkäävät niin paljon brändistä tai tuotteesta.

Monet yritykset ajattelevat, että ”Facebookiin meneminen” on se juttu, eli pelkästään rakentamalla Facebook-sivun bisnes lähtee hurjaan kasvuun.

Ei. Ikävä kertoa, mutta näin se ei toimi.

Parhaiten tämän ovat saaneet kokea ne pienyrittäjät jotka ovat suurella innolla lanseeranneet Facebook-sivun, keränneet pari sataa tykkääjää lähettämällä kutsuja kavereilleen, mutta sitten huomanneet kasvun pysähtyvän kuin seinään. Moni heistä miettii, että ”miksi meidän Facebook-sivulle ei tule tykkääjiä  vaikka meillä on niin hieno verkkokauppa ja kasvava asiakasvirta. Facebook on ihan paska”.

Lukuun ottamatta brändejä joilla on merkittävä maine offlinessa, kuten Red Bull, Jackass, Apple, jne., Facebook-yhteisö rakentuu VAIN aktiivisella rakentamisella. Näille edellä mainituillekin suurille brändeille yhteisö rakentuu ”automaattisesti” VAIN tiettyy pisteeseen saakka kun ”hard core fanit” löytävät Facebook-sivut omatoimisesti. Siitä eteenpäin myös isot brändit kulkevat samaa polkua kuin pienyrittäjät.

Facebook-sivusi on vain yksi websivu miljardien websivujen joukossa. Me elämme valtavan ja jatkuvasti kasvavan informaatiotulvan keskellä jossa ihmisten päällimmäisenä kiinnostuksen kohteena EI ole etsiä Facebook-sivuja klikatakseen tykkää-nappia.

Mieti itse. Miten usein haet jonkin firman, tuotteen, henkilön tai yhteisön Facebook-sivua klikataksesi tykkää-nappia. Jos teet sitä hyvin harvoin, miksi kukaan muukaan tekisi sitä jatkuvasti?

Fakta on, että Facebook-yhteisö (tykkääjät) rakennetaan aktiivisella mainonnalla, joka tarkoittaa investointia. Massiivinen potentiaalisista asiakkaista koostuva Facebook-yhteisö rakennetaan VAIN ajamalla mainosliikennettä, ja siihen palaa rahaa. Kyse on INVESTOINNISTA jonka tavoitteena on rakentaa oma markkinointivaranto joka auttaa pudottamaan markkinoinnin kustannuksia huomattavasti pitkällä aikavälillä.

Mieti näin. Sinä investoit XXX euroa rakentaaksesi Facebook-yhteisön jossa on 50,000 potentiaalista asiakasta, eli ihmisiä jotka ovat tykkää-nappia klikkaamalla ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita siitä mitä tarjoat. Sitoutat potentiaalisia asiakkaita brändiisi tuottamalla jatkuvaa lisäarvoa ja keskustelua. Tämän lisäksi postaat 3 kertaa viikossa tuote- tai muun linkin Facebook-sivulle, joka generoi verkkosivullesi keskimäärin 5,000 klikkiä per postaus, eli 15,000 klikkiä viikossa. Täysin ilmaiseksi!

Huomaa, että yllä esitetty luku (5000 klikkausta 50k jäsenen yhteisöstä) on kokemuksemme mukaan hyvin toimivan Facebook-yhteisön keskimääräinen arvo, eli noin 10%. Tämä vaatii toki myös  työtä ja jatkuvaa lisäarvon tuotantoa. Janne käsitteli tätä asiaa aiemmassa blogipostauksessaan yksinkertainen asia, jota et todennäköisesti tiennyt Facebook-markkinoinnista. Jotta onnistuisit Facebook-markkinoinnissa vaatii tämä useimmiten sekä maksettua liikennettä että rautaista lisäarvon tuotantoa ja näiden sopivaa kombinaatiota.

Paljonko sinun tulee investoida rahaa esimerkiksi Google AdWords- tai Facebook-mainontaan generoidaksesi esimerkiksi mainitut 15,000 klikkiä viikossa, ja nimenomaan liikennettä joka koostuu potentiaalisista asiakkaista?

Paljon.

Okei, lasketaan.

Oletetaan, että maksat keskimäärin kohtuullista 0.35 euron klikkihintaa Googlelle tai Facebookille. 15,000 klikkiä maksaa tällöin 5250 euroa. Vuositasolla tämä tarkoittaisi 252,000 euroa. Sama määrä klikkejä omasta markkinointivarannosta maksaa 0 euroa.

Kerrataan vielä.

720,000 klikkiä vuodessa Googlesta tai Facebookista maksaa sinulle 252,000 euroa.

720,000 klikkiä vuodessa omasta markkinointivarannosta (Facebook-yhteisö) maksaa sinulle 0 euroa.

TÄMÄ on sitä miten online-markkinoinnin kustannukset painetaan minimiin pitkällä aikavälillä omaa  markkinointivarantoa hyödyntämällä.

Sama pätee jos oma markkinointivaranto on sähköpostilista.

Toki 50,000 ihmisen yhteisön rakentaminen maksaa, mutta optimoimalla mainontaa äärimmilleen hinta voi pudota merkittävästi. Esimerkiksi juuri tällä hetkellä meidän työn alla olevassa kampanjassa yksi uusi tykkääjä maksaa asiakkaallemme 0.16 euroa, eli tällä hinnalla 50,000 potentiaalisen asiakkaan yhteisö maksaa maksaa 8000 euroa. Tämä 8000 euron investointi tuo täysin ILMAISTA liikennettä vuosien ajan, ja se jos mikä pudottaa online-mainonnan kustannuksia.

Eli Facebook-sivu on markkinointivaranto johon kannattaa investoida, mutta se EI rakennu itsestään. Se täytyy RAKENTAA, ja se taasen vaatii INVESTOINTIA.

Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa unohtaa toiveet siitä, että ”ihmiset löytävät tiensä meidän Facebook-sivulle koska meillä on niin huikean hieno juttu”.

Nyt olennaista on investoida rahaa yhteisön rakentamiseen mahdollisimman optimaalisesti. Olennaista on, että jokainen mainontaan investoitu euro tuo mahdollisimman monta uutta tykkääjää. Käytännössä tämä tarkoittaa, että hänellä joka investoi mainosrahasi Facebook-mainontaan, tulee olla taito

  1. painaa klikkihinnat äärimmäisen matalalle
  2. nostaa konversiotasot huippuunsa

Tämä vaatii kokemusta, näkemystä ja teknistä osaamista.

Kyse on täsmälleen samasta asiasta kuin jos haluaisit sijoittaa ylimääräiset 50,000 euroa arvopapereihin (osakkeet, jne.) siten, että investointi tuottaisi sinulle mahdollisimman paljon uutta rahaa. Tuskin haluat antaa rahojasi kenelle tahansa kadulla vastaan tulevalle ”jäbälle”, vaan sille jolla on vuosien kokemus investoinnista ja vahvat näytöt tuloksista. Haluaisit antaa rahasi parhaimman investointipankkiirin vastuulle.

Me olemme ajaneet yhdelle asiakkaallemme +60,000 Facebook-tykkääjää. Kolmannen osapuolen tekemän tutkimuksen mukaan asiakkaamme erään tuotteen omista asiakkaista 18% tulee ensisijaisesti Facebook-markkinoinnin kautta. Tässä tuotteessa olemme rakentaneet noin 30 000 tuhannen ihmisen yhteisön (=markkinointivarannon) asiakkaallemme. Vielä pari vuotta sitten tämä lukema lähenteli nollaa. Olemme tuoneet asiakkaallemme satoja tuhansia euroja uutta rahaa. Kiitos elävien ja voimakkaasti kasvavien Facebook-yhteisöjen.

Olemme lukuisia kertoja osoittaneet numeerisesti, että Facebook-yhteisöön investointi kasvattaa liikevaihtoa, mutta fakta on, että Facebook-yhteisö EI rakennu itsestään. Se vaatii TYÖTÄ ja INVESTOINTIA maksimaalista ROI:a tavoitellen.