Vuosi 2015 pyörii jo kovaa vauhtia, ja nyt painetaan pitkiä ”härkäviikkoja”.
Moni varmasti miettii kuvioita verkkomarkkinoinnille vuodelle 2015? Missä mennään Some:n suhteen? Millainen sisältö myy ja sitouttaa? Mitkä ovat ”hot” palveluita ja sivustoja ja niin edelleen.
Tässä postauksessa kirjoitan näkemykseni 2015 muutoksista ja kuumista markkinointikeinoista. Tämä listaus ei ole kaiken kattava, vaan perustuu käytännön kokemukseen ja mm. itse lukemaani aineistoon sekä tietysti keskusteluihin ja tapaamisiin eri ihmisten kanssa. Artikkelin ensimmäinen osa käsittelee Facebookia ja sen muutoksia vuonna 2015.
Facebook on edelleen liikenteen lähde
numero 1. Suomessa
Facebookin kuolemaa toitotetaan mediassa harva se kuukausi. Kuitenkin joku totesi osuvasti, että hyvin harva Facebookista poistunut on lähtenyt sieltä pysyvästi pois.
Olen tehnyt seuraavia havaintoja Facebookista 2014, ja uskon että nämä trendit vahvistuvat tänä vuonna:
Ryhmät ja viestintätoiminto
Yhä useampi ns. valistunut käyttäjä skippaa Facebookin uutisvirran ja käyttää palvelua enimmäkseen viestittelyyn kavereidensa kanssa ja osallistuakseen keskusteluun ryhmissä. Näin tekevät etenkin nuoremmat käyttäjät.
Moni markkinoija suuntaa viestinsä suoraan ryhmiin ja antaa mm. erilaisia tuotepalkintoja parhaiden sisältöjen julkaisijoille, järjestää arvontoja jne. Ongelma tässä on, että massiivista liikennettä ei tällä tavalla saa. Toisaalta paikalliset yritykset saavuttavat aidon yhteyden juuri oikeaan kohderyhmään ja viestintää harvoin koetaan ”spämmiksi”, jos aihepiiri vain pysyy ryhmän hengen mukaisena.
Brändeille ja muille mainostajille hyvän sisällön ja todella tarkkaan kohdistettujen mainosten tekeminen korostuu käyttäjien muuttuessa valistuneemmiksi ja kriittisemmiksi kuin vielä muutamia vuosia sitten. ”Sinne päin” tekeminen ei enää tuota tulosta.
Orgaanista näkyvyyttä saat edelleen etenkin jos sisältöäsi jaetaan paljon. Jotta sisältöäsi jaettaisiin, tulee sen taas koskettaa ihmisten tunteita. Yksinkertainen markkinoinnin perusasia, mutta usein etenkin meille suomalaisille todella hankala käytännössä.
Suoramyyntimainonta vs. tykkääjäyhteisön kasvattaminen
Facebookin viimeisin algoritmimuutos teki sen, että orgaanisesti on yhä vaikeampaa saavuttaa edes suurinta osaa sivunsa tykkääjistä. Facebook haluaa mainostajien rahat. Omille tykkääjille mainostaminen on kuitenkin edelleen jopa erittäin halpaa ja tässä ne, jotka ovat rakentaneet omat Facebook-sivunsa jo vuosia sitten ovat etulyöntiasemassa.
Ns. Like Gate -menettelyn poistuminen on tehnyt sivun rakentamisen ostetulla mainonnalla yhä vaikeammaksi ja kalliimmaksi – joskaan ei mahdottomaksi.
Monessa tapauksessa, etenkin verkkokauppiaille, suoralinkitetty, konversiomitattu mainonta on tehokkain tapa saada lisämyyntiä. Tällaisessa tapauksessa Facebook-sivu on olemassa vain, jotta voidaan julkaista uutisvirran bannerimainontaa, jota tehdään mitatusti ja tarkasti kohdentaen juuri oikeille asiakkaille. Vertaa tätä aikaisempaan taktiikkaan, jossa rakennettiin tykkääjämäärältään laaja sivu ja sitten sisällöntuotannon ja kohdennettujen tarjousten avulla myytiin sivun seuraajille, tai ylipäätään vaikutettiin sivun tykkääjin pitkän aikavälin sisällöntuotannon avulla.
Asiakkaistamme moni on siirtynyt aiempaa laajemmin suoralinkitettyyn myyntimainontaan, hyvin tuloksin. Katso esimerkki kuvakaappaus eräältä tililtämme alla (klikkaa kuva suuremmaksi):
Brändimarkkinoijille tämä tarkoittaa sitä, että usein yhteisön rakentamisen sijaan kannattaa linkittää esimerkiksi erilliselle kampanjasivulle tai muulle sisältösivulle, blogi tai videoblogi tulee ensimmäisenä mieleen. Perusmalli markkinoinnissa on sama: mainonnalla rakennetaan ”marketing asset”:tia, jolle tuotetaan lisäarvoa jatkossa pitkän aikavälin viestinnän avulla. Yhä usemmin Facebook-yhteisön sijasta lisäarvon tuotanto tapahtuu muissa alustoissa: sähköpostilistalle, omassa blogissa tai videoblogissa tai vaikkapa Instagrammissa.
Nuorten passiivisuus käyttäjinä
Nuorista (16-25v.) moni edelleen on Facebookissa, mutta passiivisesti. Kuten yllä kuvasin käyttävät etenkin monet nuoret Facebookia lähinnä viestittelyyn ja ryhmä-toimintoihin. Löydettävyyden ja monia muita palveluja paremman haun takia moni kuitenkin haluaa edelleen olla Facebookissa – nuorille Facebook-kaveruus on hieman kuin LinkedIn business-porukalle, ”ensitunnustelu”.
Mielenkiintoista on nähdä, mitä tapahtuu 10-16 -vuotiaitten kanssa? Heille selkeästi tärkein sosiaalisen median kanava on Instagram (sekä erilaiset pikaviestipalvelut kuten SnapChat, WhatsApp ja Kik).
Facebook at Work –sovellus
Aika näyttää valloittaako Facebook myös yritysten sisäisen viestinnän ja LinkedIn-tyylisen verkostoitumisen? Lisää asiasta.
Summaus
Suomen markkinoilla Facebook on edelleen kingi liikenteen lähteenä. Jos haluat liikennettä sivuillesi ja kampanjoihisi, käytä Facebookia. Facebook on edelleen hinnoiltaan kilpailukykyinen sekä tarjoaa kohdistetusti juuri oikeita, ostavia asiakkaita yrityksellesi.
Sisällössä videot toimivat hyvin – etenkin jos ohjaat Facebookista liikennettä (sekä orgaanisesti että maksetulla mainonnalla) verkkosivuillesi, jossa käytät videoita. Videobloggaus on kasvava trendi – yrityksillä on tässä paljon mahdollisuuksia. Kaiken lisäksi myös Google-arvostaa videoita, etenkin Youtube-videoita eli videoiden käytöllä lisäät myös hakukonenäkyvyyttäsi.
Vinkki lopuksi
Facebook-markkinoinnin ja sähköpostimarkkinoinnin yhdistelmä toimii edelleen hyvin. Sähköposti on monessa tapauksessa edelleen se, mikä myy aikuisille, työssäkäyville ihmisille. Facebook tarjoaa liikennettä, jolla kasvatat sähköpostilistaasi – ja oma lista on varanto, jota hallitset itse: siihen eivät ulkopuoliset algoritmit juuri vaikuta!
Mitä mieltä olet? Näetkö muutoksia, joita emme ole kirjanneet tähän? Kommentoi, jos sinulla on jotain lisättävää tai olet vaikkapa eri mieltä jostakin kohdasta? Palaan asiaan pian muiden sosiaalisen median palveluiden sekä yleisten verkkotrendien osalta.