Kirjoitin alkuvuodesta Facebookin muutoksista ja uusista ominaisuuksista. Tässä jatkoksi vielä koontia muun sosiaalisen median osalta. Löytyykö Facebookille ”voittaja” tulevan vuoden aikana?
1. Instagram tulee ja lujaa
Henkilökohtaisesti olen yllättävänkin koukuttunut Instagrammiin alkuvuodesta 2015. Sanotaan näin, että Instagrammin koukuttavuus ja ”juju” tulevat hitaammin esiin kuin Facebookissa. Kirjauduin palveluun jo vuonna 2012, mutta nyt vasta olen mielestäni ymmärtänyt sen ”jutun” palvelun käytössä.
Markkinoijalle tässä on sekä hyviä että huonoja puolia. Huono puoli on se, että ilman rautaista sisältöä ei Instassa pärjää. Samoin palvelun käyttö markkinoinnissa vaatii pitkän ajan panostusta – pikavoittoja ei ole saatavilla. Loistava puoli on se, että Instagrammissa saat käyttäjät tekemään sisältöä puolestasi ehkä helpommalla kuin missään applikaatiossa/verkkopalvelussa tähän mennessä! Toinen hyvä puoli on, että sisältöä on (varauksin) helpompaa tehdä kuin monessa muussa alustassa, tarvitset vain laadukasta visuaalista aineistoa.
Jos teet kansainvälistä liiketoimintaa niche-markkinalla, johon liittyy intohimoja / tunteita / vahvaa sitoutumista, älä jätä Instagrammia väliin. Samoin jos haluat tehdä laadukasta, tarinankerrontaan ja sisältöön painottuvaa pitkän ajan brändimarkkinointia, käytä Instagrammia, etenkin jos nuoret ja nuoret aikuiset ovat kohderyhmääsi. Opettele etenkin käyttämään hashtagejä tehokkaasti.
Aloitin yhden ”sivuprojektin”, missä aioin kokeilla Instagrammia vahvasti, raportoin tässä myöhemmin keväällä, kun homma on rullannut jonkin aikaa. Toisin kuin monissa vastaavissa aikaisemmissa projekteissamme, aion myös avata projektin sisällön ja idean täysin avoimesti alusta lähtien – stay tuned…
2. Muut sosiaalisen median palvelut
Suomen markkinoilla Twitterin suosio kasvanee edelleen, mutta hitaasti. Poliitikot, asiantuntijat, julkkiset ja toimittajat (tai näiksi haluavat) tuntuvat olevan pääkäyttäjiä Twitterissä. Karkeasti sanottuna mielipidevaikuttajat ja/tai sellaisiksi haluavat.
Ongelma Twitterin suhteen Suomen markkinoilla on vähäinen liikenne. Viikoittain ”twiittaavia” arvioitiin olevan vuonna 2014 vain noin 40 000 – 50 000, ja kokonaiskäyttäjämäärän noin 250 000. Parhaimmillaankin Twitter tarjoaa liikennettä (kävijöitä, klikkejä) vain noin kymmenesosan Facebookin liikenteeseen verrattuna.
Ajoittain vaalien, tapahtumien, uutisten, suosittujen viihdeohjelmien ym. kohdalla liikennettä kyllä selkeästi tulee suurina piikkeinä – ja tuntuu että ”jokainen” haluaa sanoa sanottavansa kommenteissa jne. Muun muassa Yle käyttää twitteriä tehokkaasti tv-ohjelmien ”kommenttikanavana”. Melkein voisi väittää, että Suomessa Twitter toimii parhaiten ”monikavavaisen” viestinnän osana suurissa yleisötapahtumissa tai televisiolähetyksissä.
Jos haluaa markkinoida tehokkaasti Twitterissä tulee panostaa henkilö- ja asiantuntijabrändien luomiseen ja/tai todella kiinnostavien ilmiöiden luomiseen. Tämä on selkeästi pitkän aikavälin brändimarkkinointia, nopeita oikoteitä ei tässäkään juuri löydy.
Twitter-mainonta on uusi mahdollisuus, jossa on potentiaalia tietyille tarkoille kohderyhmille. Laajoille kohderyhmille Facebookin mainosalusta on kuitenkin varma vaihtoehto edelleen, palvelun laajemman suosion vuoksi. Aiomme kokeilla Twitter-mainontaa ainakin omassa markkinoinnissamme kevään aikana – tästäkin tulee raporttia, kunhan dataa ensin kertyy.
Twitter ei selkeästikään ole yhtä ”sosiaalinen” kuin esimerkiksi Instagram. Sitä voisi kutsua ”aikuisemmaksi” kuin Instagrammia.
Tsekkaa artikkeli/listaus Suomen seuratuimmista Twitterissä elokuulta 2014, tämä antaa osviittaa minkälaiset toimijat soveltuvat Twitteriin ja minkälaisella sisällöllä siellä menestyy.
Pinterestillä on visuaalisuuteen ja designiin vahvasti keskittynyt käyttäjäkunta, joka koostuu pitkälti naisista. Suomessa Pinterest on edelleen melko marginaalinen palvelu – tosin visuaalisuutta ja kuvagallerioita voi varsin näppärästi yhdistää muihin sosiaalisen median palveluihin ja verkkosivustoille.
Katso esim. oivaltava Facebook-Pinterest applikaatio Kalastamon sivuilla: https://www.facebook.com/kalastamo/app_305927716147259 – ko. applikaatiolla ”kiertää” myös melko näppärästi tekijänoikeuksia. ”Pinnatut” kuvat ovat Pinterestissä ja Facebook-applikaatio ”vain näyttää” kuvat suoraan Pinterestistä. (PS. Kehoitan konsultoimaan juristin kanssa, ennen kuin tuota mallia alkaa soveltaa ”villisti”!)
Muut – mitkä ovat tulevaisuuden isoja nimiä?
En käy tässä kaikkia mahdollisia ”haastajia” tarkkaan läpi, mutta löysin seuraavan mielenkiintoisen artikkelin teinien näkökulmasta sosiaalisessa mediassa. Itse olen sitä mieltä, että nykyisten noin 14-vuotiaiden käytöstä on aina hyvä seurata, sillä tästä ikäryhmästä ”kasvavat” aina ne seuraavat toimintamallit ja valtavirran trendit!
Erilaisten pikaviestimien rooli kasvanee yhä vaan – markkinoijalle tämä on haastava väli: jos pääset sisään viestimien (esim. WhatsApp) ryhmiin, olet todella ”iholla” (vertaa tekstiviestimarkkinointi). Kotimaassa muun muuassa Helsingin Sanomien Nyt-liite tarjoaa jo käyttäjillee mahdollisuutta liittyä omaan WhatsApp-uutisryhmäänsä, katso lisää: http://www.hs.fi/kotimaa/a1417068009196
Toisaalta monet näistä viestimistä on kehitetty juuri siihen, että mainostajat eivät ”tunkisi joka väliin” sosiaalisessa mediassa. Tässä on varmasti suuria mahdollisuuksia, mutta aika näyttää mihin käytäntö menee? Varmaa on, että jos olet ”kaverina” ryhmissä WhatAppsissa ja viestejäsi luetaan, olet tehnyt jotain oikein eli sisältösi ja tuotteesi on jotain todella kiinnostavaa ja viestit oikeille ihmisille.
Tinder on myös yksi sosiaalisen median palveluista, joka kasvaa huimaa vauhtia. Markkinoijalle palvelun käyttö vaatii mielikuvitusta ja luovuutta. Kotimaassa Tinder-markkinointia on kokeillut mm. R-Kioski ystävänpäiväkampanjallaan. Muutamia esimerkkejä ulkomaisista Tinder-kampanjoita löydät seuraavasta linkistä:
Muita yleisiä trendejä verkkomarkkinoinnissa
Verkkomarkkinointi on edelleen paljon muutakin kuin sosiaalinen media. Googlen osuutta ei esimerkiksi voi sivuuttaa. Alla muutamia yleisiä trendejä, jotka jatkanevat nousuaan vuonna 2015.
Mobiili
Mobiililiikenne kasvaa kasvamistaan. Mainontaa kannattaa suunnata yhä useammin vain ja ainostaan mobiiliin. Myös verkkokauppaa käydään yhä enemmän suoraan mobiilista – puhelimista ja tableteista. Jos sivustosi ei ole mobiilipotimoitu, menetät rahaa!
Videot ja YouTube
Niin Facebookista ohjattu liikenne kuin muutenkin verkossa – videot tuovat liikennettä. Google nostaa videot korkealle algoritmissään ja jostain syystä alustasta riippumatta ihmiset tuntuvat klikkaavan videoita.
Videobloggaajat nostavat suosiotaan sisältöpuolella – kuka jaksaa verkossa lukea monta sivua, jos pystyt tiivistämään viestisi parin minuutin videolle? (toivottavasti sinä kuitenkin jaksat, heh. Mutta…You get the point…)
Mielenkiintoinen uutinen YouTubesta on myös ns. Pre Roll -mainosten kielto. Google haluaa tässä selkästi päästä Vloggaajien/sisällöntuottajien ja sponspreiden välisiin rahoihin käsiksi. Aiheesta lisää mm. http://www.marmai.fi/uutiset/youtube+kielsi+prerollmainokset++rahalla+saa+mainostilaa/a2294129
Sisältomarkkinointi kasvaa edelleen
Amerikkalainen Internet-markkinoinnin pioneeri Gary Vaynerchuck ennusti jo useita vuosia sitten, että niin sanottu one-on-one -markkinointi tulee voittamaan jatkossa. Ihmiseltä ihmiselle suunnattu sisältö ja viestintä nousee esiin informaatiotulvasta ja markkinoijat, jotka luovat pitkän ajan suhdetta asiakkaisiinsa lisäarvoa antavan sisällön avulla tekevät myös tulosta. Kärjietäen voi todeta, että yksittäisistä markkinointitempauksista siirrytään pitkäaikaiseen suhteen luomiseen – joka on luonteeltaan prosessi, ei sarja yksittäisiä projekteja.
2 kommenttia
Blackout & #183;26.2.2015 12:38
Instagramin käyttö näyttäisi leviävän nuorista yhä vanhempiin, joten otettiin myös käyttöön. Kokeiltiin Instagramiin tehdä jotain omasta mielestä hauskaa ja lopputuloksena syntyi lopulta Insta-websivu, joka toimii parhaiten kännykällä. Kyseessä siis Instagramin tageja hyödyntäen toteutettu navigointi.
Sivu löytyy osoitteesta @blackout_hairbeauty
Janne & #183;27.2.2015 14:21
Varsin oivaltava toteutus!
Kommentointi on suljettu.