Aina kun puhun erilaisissa tilaisuuksissa, minulta kysytään ”miksi Facebook”?

On aika tehdä tämä selväksi oikein perin pohjin…

Liikenneruuhkaa kiitos

Koko Internet-markkinointi lähtee siitä tosiasiasta, että ilman liikennettä ei ole bisnestä verkossa. Syy miksi sinä ja minä teemme mainontaa verkossa on, että haluamme liikennettä. Emme kumpikaan halua ”näkyvyyttä”, vaan klikkejä ja konversioita. Haluamme, että ihmiset verkossa löytävät mainostemme kautta tiensä esimerkiksi myyntisivullemme.

Olen usein todennut, että termi ”näkyvyys” on bullshittia. Mitä se oikeasti tarkoittaa? Mainosnäyttöjä? Oli se mitä tahansa, fakta on, että tehdäksesi liiketoimintaa verkossa tarvitset kävijöitä sivullesi, eli klikkejä. Jotta raha lopulta vaihtaa omistajaa, tarvitset myös konversioita.

Mistä sitten saat liikennettä joka johtaa konversioihin?

Suomessa meillä on kaksi merkittävää liikenteen lähdettä, ja ne ovat Google ja Facebook. Kaikki muut vaihtoehdot ovat minimaalisia (ja poskettoman kalliita!) verrattuna näihin kahteen koska nämä kaksi jättiläistä hallitsevat suurimman osan Suomen Internet-liikenteestä. Googlea käyttävät käytännössä kaikki suomalaiset, ja Googlen Display-verkolla on kasapäin kotimaisia julkaisijoita. Facebookilla taasen on yli 2 miljoonaa suomalaista käyttäjää. 2 FU***NG MILJOONAA!!

Google AdWords on sinulle todennäköisesti tuttu liikenteen lähde, mutta se on jo melko kilpailtu, ja se näkyy Googlen korkeissa klikkihinnoissa. Centtitason liikenteen haaliminen Googlesta on edelleen mahdollista, mutta paljon haastavampaa kuin Facebookista. Itse asiassa Googlen ”monopoli” alkaa olla taakse jäänyttä elämää, sillä Googlen rinnalle on noussut kymmeniä merkittäviä liikenteen lähteitä. Näitä ovat muun muassa sosiaalisen median verkkopalvelut ja erilaiset mainosverkot.

Facebook on kuluneen kuuden vuoden aikana noussut Googlen varteenotettavaksi haastajaksi. Itse asiassa Google on jo tunnustanut Facebookin olevan merkittävä uhka, eikä ihme, sillä Facebookilla on jo noin 700 miljoonaa käyttäjää ympäri maailman. Vuonna 2009 käyttäjiä oli ”vain” 150 miljoonaa.

Facebook on asettanut tavoitteekseen miljardin käyttäjän rajan. Millä muulla tavoin voit saada suoran yhteyden miljardiin kuluttajaan maailmalla?

Internetin verkkosivustojen liikennettä mittaavan Alexan mukaan Facebook on maailman toiseksi suosituin verkkosivusto heti Googlen jälkeen.

Toisaalta arvostettu amerikkalainen Hitwise väittää omien mittaustensa perusteella Facebookin olevan maailman suosituin verkkosivusto kävijämäärillä mitattuna.

Yhteenvetona voidaan todeta Facebookin olevan todella merkittävä mainoskanava. Facebookin ulkopuolelle jättäytyvät yritykset menettävät todella suuren osan Internetin liikenteestä. Facebookin liikennemäärät ovat aivan omaa luokkaansa verrattuna muihin sosiaalisen median verkkopalveluihin, sillä Facebook kerää massiiviset 570 miljardia (kyllä, miljardia!) sivunäyttöä joka kuukausi. Tyypillinen Facebook-käyttäjä viettää sivustolla keskimäärin 44.6 minuuttia päivässä, joka myös on poikkeuksellisen korkea luku.

On sanomattakin selvää että Facebook on aikamme ilmiö. Tiivistettynä

  • Facebook on maailman suurin ja suosituin sivusto
  • Facebook tarjoaa mahdollisuuden kohdistaa mainokset tarkemmin kuin Google
  • Facebook-mainonta on helpompaa kuin Google AdWords-mainonta
  • Facebook-mainonta on halpaa
  • Facebook-mainonta on kontrolloitavissa ja optimoitavissa
  • Facebook tarjoaa merkittävää markkinatutkimus- ja demografiatietoa omasta kohderyhmästä
  • Facebookilla on massiivinen liikenne noin 700 miljoonan käyttäjän ansiosta
  • Facebook on vielä nuori ja sen potentiaali kasvaa päivittäin

Facebook-mainonnan hylkääminen olisi suorastaan ”kaheli” päätös, sillä mistä muualta yritys voisi saada yhtä kohdistettua liikennettä yhtä paljon ja yhtä halvalla?

”Facebookkaa tai kuole”

Entrepreneur-lehdessä (12/2010, Sivu 58) todettiin viime vuonna seuraavaa: ”Tutkimusorganisaatio ennustaa, että yritykset jotka eivät 3-5 vuoden kuluessa onnistu hyödyntämään sosiaalista mediaa, tulevat kuihtumaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että kuluttajat yhä kasvavissa määrin haluavat ennen ostopäätöksen tekemistä tarkoittaa, mitä MUUT ovat mieltä tarjoamastasi tuotteesta tai palvelusta. He tarkistavat asian yksinkertaisesti ”googlaamalla” tai kyselemällä mielipiteitä Facebookissa. He myös hakevat lisätietoa yrityksestä tai tuotteesta Facebookin hakukoneen avulla.

On sanomattakin selvää, että jos et onnistu hyödyntämään Facebookia ja luomaan vahvaa yhteisöä, on sinulla edessä vähintäänkin haasteelliset vuodet kilpailun kiristyessä.

Mitä nyt?

Aloita Facebook-markkinointi. Jos et tiedä miten, lataa ilmainen Facebook-mainostajan pikaoppaani. Tärkeintä on, että aloitat oman oppimisprosessisi NYT eikä huomenna, sillä nämä asiat kehittyvät nopeasti.

 

 


3 kommenttia

Antti Sulkanen & #183;24.8.2011 15:31

Kiitos kannustuksesta, vinkeistä ja pikaoppaasta. Niiden avulla ja innoittamana olen aloittanut mainostamisen Facebookssa. Saas nähdä saako tuloksia. Ainakaan yksikään kilpailijani ei mainosta fbssa vielä..

BisnesRekisteri.com & #183;24.8.2011 16:19

Otat huomiion liikenteen lähteinä vain nettisivuja. Myös sähköpostimarkkinoinnilla voi saada valtavasti kävijöitä, varsinkin jos markkinoi B2B listalle (mihin ei Suomen lain mukaan tarvitse markkinointilupaa), ottaen huomioon hinta per kävijä eli klikki sähköpostimarkkinointi hakkaa Facebookin jopa teidän alle 10 sentin klikkihinnoilla. Toki tätä varten pitää olla oma lista käytössä, joku Fonectalta ostettu sähköpostimarkkinointi on sieltä kalliimmasta päästä.
Toisilla sivuilla mainostamisessa on aina ideana, että sivuston ylläpitäjä tekee myös rahaa, sähköpostimarkkinoinnissa ei tarvitse maksaa kenellekään mainosten näyttämisestä riittää kun vuokraat järjestelmän ja alat lähettämään, joten myö kulut ovat pienemmät.

Marko & #183;26.8.2011 11:02

Onnea matkaan, Antti! Muista vain tehdä pitkäjänteistä työtä, analysoi tuloksiasi, äläkä lopeta liian aikaisin. Moni kokeilee hieman, ja pettyy kun tuloksia ei tule välittömästi. Internet-markkinointi on kuin arvopapereiden päivätreidausta. Aina alussa tulee hieman turpaan, sillä monta asiaa on ensin opittava sekä mainosalustasta, että kohderyhmästä.

BisnesRekisteri: Kun tehdään ostettua mainontaa Suomessa, puhun käytännössä kahdesta liikenteen lähteestä, eli Googlesta ja Facebookista. Miltään muulta sivustolta en Suomessa henkilökohtaisesti osta mainosliikennettä. Sähköpostilistat taasen ovat myös tärkeä liikenteen lähde, ja itse asiassa lähes kaikki meidän myynti tehdään sähköpostilistojen avulla. On tärkeää huomata, että me tehdään mainontaa Googlessa ja Facebookissa rakentaaksemme omia sähköpostilistojamme ja Facebook-yhteisöjämme. Emme siis myy mitään bannereissa, vaan investoimme rahaa mainontaan rakentaaksemme maililistoja ja yhteisöjä, ja varsinainen myynti tehdään listoille ja yhteisöille lisäarvon tuotannon kautta. Maililistat joita rakennamme tällä tavalla ovat äärimmäisen kohdistettuja, toisin kuin nyt esimerkkinäsi mainitsemasi Fonectalta ostettu lista. Minun on myönnettävä, että en koskaan ostaisi sähköpostilistaa Fonectalta, vaan investoin saman rahan rakentaakseni itse listan jossa vastaanottajat ovat aidosti kiinnostuneita ja halukkaita saamaan maileja minulta. Meille tulee paljon spämmiä info@fiercermedia.fi mailiin johon lain mukaan spämmäys on sallittua, mutta arvaa vaan avaanko/luenko niitä? Luen vain niitä maileja jotka olen tilannut saadakseni jotain kiinnostavaa ja hyödyllistä, kuten nyt esimerkiksi Facebook-mainostajan pikaoppaan 🙂 http://fbmainonta.com

Kokonaan eri asia ovat ”Joint Venture”-diilit joissa partnerit promoavat tuotettani listalleen tulospohjaisella sopimuksella. Silloin partnereiden listat ovat toki aiheen mukaisia, ja minun tuotteeni antaa lisäarvoa partnerin listan vastaanottajille. Jos myyn esimerkiksi laihdutusohjelmaa, niin promoan sitä nimenomaan JV-partnereiden kanssa. Se jos mikä on hyvä keino generoida ziljoonia klikkejä, enkä maksa muusta kuin tuloksesta.

Kommentointi on suljettu.