Sain Facebook-mainostajan pikaoppaan tilanneelta Caritalta alla olevan sähköpostin joulun alla. Koska moni muukin painii samankaltaisten haasteiden kanssa, ajattelin julkaista Caritan viestin ja oman vastaukseni sellaisenaan. Toivottavasti tästä on hyötyä myös sinulle!
P.S. Julkaisen vain Caritan etunimen suojellakseni hänen yksityisyyttään. Lisäksi poistin tekstistä viittaukset hänen liiketoimintaan ja markkinaan. Huomaat varmaan myös, että vastaukseni Caritan viestiin on hyvin vapaamuotoinen, joten älä pahastu kielioppivirheistä.
Hei,
Tuo Facebook Mainostajan Pikaopas on todella hyödyllinen!
Minulla on pieni nettikauppa ja mainostamiseen ei suuria summia pysty laittamaan. Yrityksellä on Facebook-sivut (käytän ilmoitteluun tarjouksista ja muusta ajankohtaisesta), mutta muuten Facebook on aika vieras.
Tuosta oppaasta olisi kysyttävää… Miten CRT:n pystyy laskemaan? Tracking202 ilmeisesti laskee ainakin mainoksen klikkaukset, mutta kertooko se myös näyttöjen määrän?
Mistä johtuu, että Facebookin yhdelle klikille ehdottama tarjous ei laske, vaikka rajaan kohderyhmää pienemmäksi? Olen kokeillut mainoksen tekemistä ja klikin hinta ei laske alle 40 sentin, vaikka kohderyhmässä olisi vain 200-300 ihmistä. Ja sama hinta on vaikka kohderyhmän koko olisi moninkertainen. Kannattaako edes yrittää pienemmällä tarjouksella kuin Facebookin ehdottama?
Ja tuosta laskeutumissivusta… Kannattaako sellaista tehdä, jos yritys on pieni ja valikoima kapea ja tuotteet halpoja? Ja jos kannattaa, niin millainen sisällöltään?
Terveisin,
Carita
Alla vastaukseni jonka lähetin Caritalle.
Kiitos, Carita! Kiva kuulla että oppaasta on hyötyä.
Tsekkasin sinun yrityksen FB-saitin ja huomasin että sinulla on jo reilut 300 tykkääjää. Hyvä startti! Aseta tavoitteeksi +10000. Pääset siihen aivan varmasti systemaattisella ja pitkän linjan työllä. Suora kontakti potentiaalisiin asiakkaisiin ”tykkääjä-listan” kautta antaa merkittävän potentiaalin liiketoiminnan kasvattamiselle. Me lanseerataan muutama video tästä aiheesta tammikuun alussa, joten lisää strategiasta silloin..
Tarkoitat varmaan CTR (Click Through Rate), ei ”CRT”, eikö vain? CTR on suhdeluku joka kertoo kuinka tehokas mainos on, eli kuinka monta kertaa sitä on klikattu suhteessa mainoksen näyttömäärään. Laskentakaava –> CTR=klikkimäärä/näyttömäärä. Jos mainosta näytetään 100 kertaa ja sitä klikataan 1 kertaa, on CTR=1%.
Mitä korkeampi CTR on, sitä tehokkaampi mainos on. Facebook-mainonnassa CTR on tyypillisesti matala, sillä kyse on ”keskeyttävästä mainonnasta”. Meidän oma raja hyvälle CTR:lle on 0.08%. Kaikki sitä huonommat mainokset tuhotaan, sillä ne eivät ole riittävän tehokkaita. Korkeaan CTR:ään pääsee mainonnan kohdistamisella ja mainosten systemaattisella testaamisella.
Suosittelen että perehdyt aluksi Facebook-mainontaan ilman Tracking202:sta koska mainonnan träkkääminen voi alussa olla kohtalaisen monimutkaista. Jotta motivaatio ei romahtaisi, niin aja aluksi mainontaa ilman Tracking202:sta jotta saat ensin hyvän käsityksen Facebook-mainonnan perusteista. Tracking202:n kanssa voi pinna mennä etenkin siinä vaiheessa kun sinun täytyy asettaa verkkokauppasi shopping cartiin ns. ”tracking pixel”. Sen kanssa voi vierähtää tunti jos toinenkin..
Hinta ei laske todennäköisesti sen vuoksi, että kohdennat mainonnan yli 30-vuotiaille jossa kilpailu on kovempaa. Suurin osa mainostajista kilpailee samasta maksukykyisestä kohderyhmästä jolloin hinnat nousevat. Sinä voit päästä senttitason hintoihin vain hyvin tiukalla kohdentamisella, tehokkailla mainoksilla ja CPM-hinnoittelulla. CPM-hinnoittelun kautta on mahdollista saada klikkien suhteellinen hinta jopa alle 10 centin. Meidän oma ennätys on 3 senttiä ihan pari päivää sitten. Toki tässä minun täytyy huomauttaa, että näin matalalle tasolle pääseminen vaatii todella paljon työtä ja systemaattista testaamista, sekä ”ahaa-hetkiä” joissa löytää heikosti kilpailtuja kohderyhmiä jotka vastaavat mainontaan poikkeuksellisen hyvin. Lisäksi tuote jota markkinoi on oltava ”HOT” kohderyhmän mielestä jotta mainonnan vaste nousee näin korkealle.
Hinnoittelun suhteen kyllä kannattaa lähteä liikkeelle alempaa kuin mitä Facebook ehdottaa.
Laskeutumissivu kannattaa tehdä jos aiot
1. Kerätä liidejä Facebookista
2. Ohjata liikennettä verkkokauppaasi
3. Tarjota jotain ilmaista ja lisäarvoa antavaa kohderyhmällesi Facebookissa
4. Jokin muu syy (syitä on monia)..
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että laskeutumissivusta on paljon hyötyä ja se kannattaa tehdä. Se millainen sen tulisi olla riippuu tavoitteestasi. Jos haluat kerätä liidejä ja rakentaa sähköpostilistaa, tarvitset länderin (tarkoittaa laskeutumissivua, teknistä jargonia..) joka mahdollistaa sähköpostilistalle kirjautumisen. Jos haluat myydä verkkokaupan tuotteita FB:ssä, tarvitset länderin jossa integroit verkkokauppasi. Jos haluat mahdollisimman paljon ”tykkääjiä”, tarvitset länderin jossa on selkeä ”call to action” klikata ”tykkää”-nappia.
Sinun kannattaa aivan aluksi miettiä paperilla mikä on Facebook-mainontasi perimmäinen tavoite, ja sen jälkeen pohtia tarvitsetko länderin.
Tässä minun ”two cents”. Toivottavasti auttaa.
Hyvää joulua!
– marko