Facebook, Twitter, Flickr, YouTube, LinkedIn, jne..

Kaikki kohkaavat sosiaalisen median puolesta 24/7. Alkaako jo ärsyttää?

Sosiaalisen median evankelistoja näyttää syntyvän kuin sieniä sateella, ja erityisesti heitä näkee juuri sosiaalisen median sivustoilla. Jokainen peräänkuuluttaa sosiaalisen median mahtavuutta ja voimaa. Konsultit selostavat suupielet vaahdoten kuinka sosiaalisen median ulkopuolelle jäävät yritykset tulevat kuihtumaan, kun taas sosiaalisessa mediassa aktiivisesti toimivat yritykset tulevat tekemään massia oikein huolella.

Onko näin?

Toki olemme samaa mieltä että olisi suorastaan hullua jättää hyödyntämättä sosiaalisen median antamat mahdollisuudet, mutta kysymmekin mikä on fiksu tapa hyödyntää sosiaalista mediaa liiketoiminnan näkökulmasta katsottuna?

Mieti hetken aikaa millä tavalla SINÄ toimit sosiaalisessa mediassa? Mieti myös millä strategialla yrityksenne ylipäätään hyödyntää sosiaalista mediaa? Onko strategianne kerätä mahdollisimman monta virtuaalista kaveria joiden kanssa vaihdella kuulumisia ja joille tyrkyttää tuotteita tai palveluita? Millaisiin tuloksiin olette päässeet sosiaalisen median avulla? Onko sosiaalinen media itse asiassa hyväksi yrityksesi liiketoiminalle?

Toki en tiedä vastauksiasi kysymyksiini, mutta varsin monen (erityisesti pienyritysten ja yksinyrittäjien) kohdalla vastaus viimeiseen kysymykseen on ei, varsinkin jos sosiaalisen median ”liiketoiminnallinen hyödyntäminen” tarkoittaa sitä että tsekkaillaan 10-20 kertaa päivässä mitä muut sanovat Facebookissa, postaillaan itse muutama hauska statuspäivitys, vilkaistaan muutama video youtubesta, jonka jälkeen palataan taas sähköpostin pariin.

Lyhyesti sanottuna moni käyttää sosiaalista mediaa ilman selkeää liiketoiminnallista strategiaa ja päämäärää. Jollain tavalla moni ehkä ajattelee että kun he ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa on siitä jollain ihmeellisellä tavalla myös hyötyä liiketoiminnalle. On toki mahdollista että saatat myydä tonnilla parilla enemmän per kuukausi kun pari sataa Facebook-kaveria tietävät sinun myyvän asiantuntijapalveluita, mutta jos haluat kymmenkertaistaa liikevaihtosi, ei edellä kuvatusta ”strategiasta” ole yhtään mitään hyötyä.

Miten sosiaalista mediaa sitten pitäisi hyödyntää?

Ajattele sosiaalisen media sivustoja liikenteen lähteinä. Unohda lähes kokonaan verkostoituminen ja kaveripiirin rakentaminen. Sen sijaan keskity rakentamaan Facebook-kampanjoita (tsekkaa tässä vaiheessa Facebook mainonta pikaopas!), Google AdWords-kampanjoita, MyAds-kampanjoita, LinkedIn-kampanjoita, jne. Kaikilla suurilla sosiaalisen median sivustoilla on todella massiivinen liikenne josta sinä voit ostaa itsellesi pienen siivun joka voi olla enemmän kuin palvelimesi kykenee edes hanskaamaan. Keskity rakentamaan äärimmäisen kohdistettuja ja optimoituja kampanjoita joilla vedät todella massiivisen määrän liikennettä sivustollesi halvalla.

Tiesitkö että Tony Robbins tekee yli $60 miljoonaa vuodessa 10 hengen tiimillä. Tsekkaako Tony 20 kertaa päivässä mitä kaverit Facebookissa sanovat? Tuskinpa, sillä hän keskittyy esimerkiksi luomaan uusia tuotteita sillä aika kun antaa yhden tiimiläisen hoitaa Facebook-kampanjoiden ylläpidon ja kommunikoinnin fanien kanssa.

Unohda jutustelu Facebookissa, Twitterissä ja muissa ja keskity liikenteen ohjaamiseen. Vain liikenteen määrällä verkossa on loppujen lopuksi todellista merkitystä. Toki sinun kannattaa vaihtaa kuulumisia virtuaalisten kavereidesi kanssa, mutta rajoita jutustelu ja huvittelu 15 minuuttiin päivässä.

15 minuuttia päivässä.


1 kommentti

Janne & #183;10.9.2010 07:17

Samasta aiheesta hieman toisella näkökulmalla, toisella kotimaisella:

http://www.dagensmedia.se/asikter/debatt/article2465120.ece

Kohtuus kaikessa vois olla aika hyvä slogani tähänkin hommaan? Noin niinkuin yksilöille siis. Yrittäjän taas varmasti kannattaa miettiä asiaa enemmän juuri tuolta mainitsemaltasi kantilta.

Kommentointi on suljettu.