Huh…ajankulun nopeus on yksi asia, jonka tajuaa näin nelikymppisenä ehkä ensimmäisen kerran vasta kunnolla. Joulun aikaan tulee usein ajateltua perustavanlaatuisia asioita ja ainakin itselleni yksi vavahduttava asia jouluna 2015 oli se, että esimerkiksi lasten saamisen jälkeen kulunut reilut kymmenen vuotta on hurahtanut aiempaa elämään verrattuna eksponentiaalisella nopeudella. Oman yrityksen perustaminen juuri ”ruuhkavuosien” aikaan ei varmasti ole yhtään vähentänyt tätä kokemusta. Asiat jotka tuntuvat vastikään tapahtuneilta, ovat esimerkiksi oman jälkipolven näkökulmasta silkkaa dinosaurusten laulua.

Tänään havahduin ajatukseen, että jo viisi vuotta on kulunut Fiercer Media Osakeyhtiön perustamisesta. Lienee sopiva paikka tehdä jonkinlainen koonti ja tulevaisuuden linjaukset merkkipäivän kunniaksi. Mitään tilaisuutta emme juuri nyt aio pitää, aika kuluu pitkälti työn merkeissä, niin monta projektia on näin alkuvuodesta lähtökuopissaan. Toki kahvit keitämme varmasti ja tarjoamme kakut/pullat, jos haluatte tulla onnittelemaan (yhteystiedot; ilmoita siis jos onnittelukahvit kiinnostavat!).

Mutta otetaanpa tiivistetty firman historia eräänlaisena aikajanana.

”Nuoruusvuodet”

Talvella 1997 (vai oliko jo 1996?) Marko Pyhäjärvi ja minä tapasimme Chamonixissa, Ranskassa. Molemmat meistä olivat olleet aktiivisia alppihiihdon harrastajia, Marko ratalaskija ja minä kumparelaskija. Seuraavan noin viiden vuoden aikana erinäisiä reissuja ja kokemuksia kertyy niin mäkihommissa kuin baarinkin puolella. Erityisesti on mieleen jäänyt yksi Norjan keikka, josta palatessa päästiin yökerhoon, kun voitin viimeisellä taskusta löytyneellä kolikolla sata markkaa laivan hedelmäpelistä…rahat käytettiin erityisen optimoidusti, muistelisin!

Janne Alpeilla 90-luvun alkupuolella

Internetin ihmemaa?

Tiemme erovat muutamaksi vuodeksi, kunnes sattuman oikusta tapasimme jälleen töiden merkeissä. Marko intoilee Internet-markkinoinnin hurjista mahdollisuuksista ja aloittaa kokeilujaan affiliate-markkinoinnin parissa. Perustamme useita eri blogeja, joissa saavutamme ajoittain massiivisia liikennemääriä (kiitos mm. tarkkaan tehdyn SEO:n), mutta ideoiden kaupallistaminen on vielä hakemista. Fiercer Media perustetaan toiminimenä.

Homeboyski.com -saitti saavutti parhaimmillaan jo 80 000 sivulatausta päivässä!

Fiercer Media Oy 2010/2011

Syksyllä 2010 työskentelen vielä ”päivätöissä” mainostoimistossa ja kokeilemme samalla Facebook-mainonnan mahdollisuuksia jenkeistä kantautuneiden tiedonmurusien innoittamana. Kontaktieni avulla saamme muutaman varsin merkittävän ensimmäisen asiakkaan ja tulokset ovat huomattavia: saamme säännönmukaisesti noin 0,1€ klikkihintaa ja luokkaa 0,1-0,2€ hintaan uusia tykkääjiä asiakkaidemme sivuille. Asiakkaidemme myyntiin kampanjoinnilla on myös heti näkyviä vaikutuksia. Samaan aikaan vertaan tuloksia ison toimiston tileihin, ja päässäni syttyy lamppu ”nyt jos ei koskaan, pystymme siirtämään pilkun paikkaa Internet-markkinoinnin hinnoissa, jos käytämme äärimmäisen tarkan kohdistuksen tehoja oikein”.

Naiiveina ja innokkaina pistämme osakeyhtiön paperit vetämään ja vuokraamme pienen toimitilan alivuokralaisina (Kiitos Henrik von Bonsdorf ja Mika Reinikainen!). Heti kärkeen on selvää, että tasaisen kassavirran ylläpito ja itsensä elättäminen yrittäjänä ei tulisi olemaan helppoa. Erinäinen hallinto- ja byrokratiatyö syö myös itseäni aikalailla (huom. tämä jäi pitkälti minun hoidettavakseni työnjaossa, asia joka vaikutti varmasti myös jatkon tapahtumiin).  Referenssiprojekteja on tehtävä uskottavuuden hankkimiseksi ja oman työn myyminen usein järkyttävään alihintaan on tosiasia. Ensimmäisen kassakriisin iskiessä kehitämme (”pakko on paras muusa” -periaatteella) Reenipäivä-valmennus/seminaarikonseptin ja onnistumme myymään heti muistaakseni kuudella tuhannella eurolla, kattaen orastavan vajeen tällä kertaa varsin hyvin. Valmennus jääkin näin pysyväksi osaksi Fiercerin tuotevalikoimaan aina vuoteen 2014 asti. Räväkän oman markkinoinnin, hyvän fokusoinnin (kohdennettu, tarkkaan optimoitu Facebook-mainonta), oikean ajoituksen ja omien aikaisempien kontaktieni avulla saamme kaikesta huolimatta varsin onnistuneen startin.

Kovan takomisen aika

Vuodet 2012 ja 2013 ovat menestyksen aikaa. Saamme kahteen pekkaan kasvatettua firman liikevaihdon jopa lähes puoleen miljoonaan. Kysyntää on ja Markon ”guruttelu” putoaa yhä laajemmin. Valmennustoiminta myös tukee ”digitoimisto”-puolta  toimien hyvänä sisäänheittäjän tulevien asiakkaiden osalta. Aivan alussa hankittuja muutamia isoja asiakkaita pysyy kyydissä ja homma rullaa. Mikä voisi mennä pieleen?

Reenipäivä-valmennukset vetivät useimmiten "talon täyteen"!

Reenipäivä-valmennukset vetivät useimmiten ”talon täyteen”!

Lusikat jakoon

Yhtiökumppanin kanssa elämää on verrattu avioliittoon. Vietät aikaa kumppanisi kanssa usein jopa enemmän kuin puolisosi ja jaatte saman pankkitilin. Luottamuksen on oltava kova.

Erilaiset persoonat täydentävät toisiaan kaikissa ihmissuhteissa ja bisneksessä usein vielä paremmin. Ongelma seuraa siinä, jos tai kun kuherruskuukausi-vaiheen jälkeen yhteisissä arvoissa ja tavoitteissa on kovasti erilaisuutta. Meidän kohdallamme voi sanoa, että ongelmaksi nousi tavoitteiden erilaisuus. Marko haluasi ja haluaa edelleen toimia ”guruna” ja konsulttina, joka ei tee asiakkaan puolesta töitä, vaan sparraa ja valmentaa. Kuitenkin noin puolet tai jopa 60% liikevaihdostamme tuli asiakkaille tehdyistä projekteista tai markkinoinnin jatkuvasta yhteistyöstä, siitä että käytännössä teemme asiakkaan puolesta markkinoinnin toimia, kulunutta ”kädet savessa” -ilmausta käyttäkseni. Taustalla oli toki myös taloudellisia asioita, mutta en ala tässä niitä purkamaan, ne eivät mielestäni kuulu julkiseen käsittelyyn.

Vaikka synergia liiketoimintamme eri osapuolten välillä on olemassa, hiertää niiden erilainen lähestymistapa ja tavoitteet koko ajan hieman. Itse yritän aina ”hypätä asiakkaan boksiin” ja miettiä asiakaskohtaisesti räätälöityjä ratkaisuja, joilla voimme palvella mahdollisimman hyvin. Markolla taas oli (sinänsä aivan loistava) strategia kehittää omia (b2c)verkkoliiketoiminnan starttejaan ja raportoida lukuja näistä, joilla sitten taas myytiin valmennuksia/seminaareja. Oman b2c -liiketoiminnan kehittäminen palveluliiketoiminnan rinnalla osoittautuu vain lopulta liian laajaksi paketiksi hallita saman katon alla!

Yhden miehen show, toistaiseksi?

Ostin 80% yrityksestä Markolta jo syksyllä 2014 ja lopulta 100% kesällä 2015. Liikevaihto putosi heti ja alusta asti on  ollut selvää, että ”kaikki” on vaikeampaa hoitaa tällä kokoonpanolla (Janne + työntekijät). ”Gurutteluun” ei vain meinaa jäädä aikaan, kun asiakastyö vie kaiken energian. Olemme tässä myös muuttaneet strategiaamme siinä, että keskitymme erityisesti pitkän aikavälin asiakassuhteisiin ja asiakkaamme liiketoiminnan auttamiseen aiempaa pidemmällä aikajänteellä. Teemme toki edelleen projektejakin, mutta totean kuitenkin, että pelkkä jatkuva projektityö on sangen repivää ja usein myös kaikille osapuolille hedelmättömämpää kuin pidempiaikainen yhteistyö. Tämä muutos on vielä kesken ja aika näyttää onko se menestyksekäs ensinkään?

Vuoden vaihteessa 2015/2016 palkkasin apuun myös uuden työntekijän, Sami Sepän. Sami tulee keskittymään etenkin nyt aluksi Google-puoleen, SEO-töihin ja SEM-asioihin. Palaan tähän, postaamme pian Samin tarkemman esittelyn blogiin. Voin kuitenkin sanoa, että olen tästä avauksesta hyvin innoissani ja tämä onkin tuonut taas kaivattua uutta virtaa kaikkeen tekemiseen.

Facebook-mainonta rokkaa edelleen vuonna 2016!

Tulevaisuudennäkymät

Olen aina sanonut, että näissä hommissa töitä kyllä piisaa. Digitaalinen markkinointi ei ole menossa mihinkään, päinvastoin – ja töitä kyllä riittää. Eri asia on, että mihin hintaan, minkälaisella mallilla ja kenelle?

Sosiaalisen median ja Internetin kenttä hajaantuu ja uusia mahdollisuuksia syntyy siellä täällä. Kaiken uuden ja erilaisen seuraamisessa itse alan olla jo vanha, hieman väsähtänyt, pieru. On yhä tärkeämpää, että uskallamme käyttää myös uusia, nuoria resursseja raikkaiden ja räväköiden avauksien toteuttamiseen. Pioneerin taakkana on myös se, että nyt isot toimijat hokevat samaa mantraa kuin mitä teimme jo viisi vuotta sitten dynaamisine mainosbudjetteineen ja optimoituine kampanjoineen jne. Isona kiitoksena Markolle voin tässä todeta, että hän eräällä lailla toi kokonaan uuden mallin suomalaiseen digitaalisen markkinoinnin toteuttamiseen, insinöörinä, ulkopuolisena. Tästä voin sanoa vain, että hattu päästä! (Ja arvio ei ole minun, vaan eräs mainosalan kokenut toimija totesi minulle kerran näin)

Tuotteistuksen puolesta olemme tällä hetkellä murrosvaiheessa ja olemme kokeilleet paljon erilaisia uusia asioita viime aikoina. Silti (meidän näkökulmastamme) ”perinteiset” Facebook- ja Google-työt muodostavat edelleen noin 85-90% kassavirrastamme, eikä tämä välttämättä muutu aivan heti – olkoonkin, että toisaalta teemme myös aivan uudenlaisia avauksia.

Lopuksi isoin kiitos kuuluu asiakkaillemme, vanhoille ja uusille. Ilman teitä meitä ei olisi olemassa, kiitos ja kumarrus!