Tämä postaus on osa 13-osaista sarjaa, jossa Fiercer Media Oy julkaisee keväällä 2021 yrittäjäkoulutukseen tehdyn materiaalin kaikille käytettäväksi. Materiaali on tehty erityisesti PK-yrittäjien Internet-/some-markkinoinnin tarpeisiin.
Alkuperäiseen materiaaliin verrattuna sarja julkaistaan hieman eri järjestyksessä eli ensin osat 8-13 (käytännön perusteet) ja strategisempi osuus, osat 1-7, tämän jälkeen.
Otetaas heti alkuun markkinoinnin ”gurun” Seth Godinin määritelmä brändistä, pikainen googlaus kertoo, että
”A brand is the set of expectations, memories, stories and relationships that, taken together, account for a consumer’s decision to choose one product or service over another.” Seth Godin
Sikäli kaikki, mitä teet(ja et tee!) vaikuttaa brändiisi. Voi sanoa, että asiakaskokemus on se määrittävä tekijä, joka rakentaa brändisi pitkällä tähtäimellä.
Tässä postauksessa, kun puhun brändimarkkinoinnista, tarkoitan kuitenkin mielikuvallista markkinointia, jota tehdään muulta kuin taktiselta kannalta (”liidien” keräys, myynti, applikaation lataukset, erilaiset yhteydenotot ym.) Raja tässä on tietysti häilyvä, ja esimerkiksi kun mainostamme asiakkaan some-julkaisua, usein brändimarkkinointimielessä tehty ”kevyempi”/hauska/hätkähdyttävä/näyttävä ym. sisältö tuottaa silti myyntejä esimerkiksi verkkokauppaan.
PK-yritykselle on kuitenkin usein selvää, että pelkkää mielikuvallista markkinointia tekemällä niin sanotusti ”ovipumppu ei käy” samaan malliin kuin keskittymällä myynnillisempiin toimiin. Etenkin b2b-puolella tämä korostuu oman kokemukseni mukaan. Joskus kuulin väitteen, että etenkin alle miljoona euroa liikevaihdoltaan yrityksillä myynti- ja markkinointiosaston tulisi olla samaa yksikköä. Mene ja tiedä, mutta kyseisessä heitossa lienee totuuden perää…
Kattotason brändimarkkinoinnin haasteita PK-yritykselle
• Usein brändimarkkinointi verkossa/somessa voi olla haasteellista, sillä
• Brändimarkkinointi vaatii joko:
- Rahaa (tuotanto)
- todella hyviä ideoita
- Vähintäänkin mittavan määrän aikaa ja paneutumista!

Uskoisin, että jokainen yrittäjä tietää esimerkiksi säännöllisen blogin kirjoittamisen haasteet – on todella selvää, että omaa markkinointia tulisi tehdä koko ajan jatkuvana prosessina, mutta mistä kaikki aika ja jaksaminen normaalin yrityksen pyörittämisen ja arkisen aherruksen lomassa?
Kärjistäen
• Kukaan ei ole kiinnostunut ”brändistäsi” sosiaalisessa mediassa
• Voisi jopa väittää hieman ”nihilistisesti” seuraavaa: Ihminen on lähtökohtaisesti kiinnostunut itsestään ja omista intresseistään


”Meemitilit” keräävät liikennettä/suosiota, esimerkki 2 – mieti, mitkä ovat syitä tämänkaltaisten julkaisijoiden suosioon?
Edellisessä blogissa kirjoitin myyntisuppilosta ja ”perinteisestä” offline-mainonnan mallista sekä ”modernista” verkkomarkkinoinnin mallista. Edellä mainittu toimii usein hyvin, jos/kun sekä brändi että jakelu on suhteellisesti suurta ja hyvin organisoitua. PK-yrittäjälle, etenkin aloittavalle, voi molempien mainittujen kanssa olla vielä työsarkaa. Yleistä tunnettuutta pitäisi saada nostettua (usein nopeasti!) sekä mahdollisesti myös itse tuotteen jakelua tehostaa. Kaikki näkyvyys on toki hyvä asia ja luonnollisesti on parempi markkinoida aktiivisesti millä keinolla tahansa kuin odotella puhelimen soimista/viestejä tekemättä mitään.
Usein kuitenkin pelkän näkyvyyden ja positiivisen huomion (vaikkapa tykkäykset ja kommentit somessa) lisäksi pitäisi saada relevantteja kontakteja, ”liidejä”, jolle myydä tuotetta. Tämä pätee yleisesti sekä kuluttaja- että business-to-business markkinoinnissa. Tavoitteellista markkinointia on myös helpompi mitata, konversiohinnat ja markkinoinnin ROI ovat tärkeitä työkaluja tuloksia arvioitaessa sekä etenkin toimintaa kehitettäessä (jos olet uusi lukija, tsekkaa aiempi postaus perustason mittareista). Mitä et voi mitata, sitä et voi kehittää! Jälkimmäinen väite on ehkä hieman liioiteltu joiltakin osin, mutta usein inhorealistisen totta liiketoiminnasta puhuttaessa ja korostuu etenkin verkossa markkinoitaessa.
Kärjistäen voi väittää, että melko usein seminaareissa esitellään ja konsultit raportoivat laajoista brändikampanjoista, isojen kansainvälisten yritysten kanssa. Some/verkkojättiläiset myös mielellään kertovat tuloksistaan vaikkapa lentoyhtiöiden, kansainvälisten vaatemerkkien tai isojen monialayritysten kanssa. ”Kentältä” saamani palautteen mukaan, nämä eivät aina oikein resonoi tyypillisten PK-yritysten ongelmien kanssa?
Onko tähän problematiikkaan muuta ratkaisua kuin raha? On selvää, että rahalla saa näkyvyyttä ja ”helppo” tie on yksinkertaisesti moninkertaistaa markkinointipanostukset. Tämä ei aina kuitenkaan ole realismia käytännön syistä, varsinkaan yleisen taloustilanteen jälleen tiukentuessa. Seuraavassa blogissa avaan erästä ajattelutapaa, jolla PK-yritys voi toimia ”viksusti” netissä ottamatta välitöntä suurta taloudellista riskiä. On todella mentävä potentiaalisen asiakkaan asemaan ja mietittävä, mitä lisäarvoa hänelle voisi antaa?